Μυστικά του Νερού

Εργαστήριο συναισθημάτων.

Το νερό είναι ταυτόχρονα και το θέμα και το βασικό υλικό της καινούργιας μου ζωγραφικής δουλειάς.

Σαν διαλύτης γίνεται ένα με τα χρώματα, τις χρωστικές, διεισδύει στη δομή του χαρτιού, του ξύλου, του καμβά. Σαν υγρασία, με μια λεπτεπίλεπτη δομή, απλώνεται στις λευκές επιφάνειες, αγκαλιάζει τα πράγματα και τις φόρμες, συμπλέκεται με όλα και τους δίνει ζωή, χρωματίζει κι αποχρωματίζει, διαλύει, προσθέτει, αφαιρεί. Πυκνώνει, αραιώνει και αραιώνεται.

Το νερό ακούει, έχει μνήμη, καταγράφει. Είναι ένας καθρέφτης, αλλά και προωθητής των συναισθημάτων, των λογισμών και των σκέψεων μας.

Κατά τον Dr Masaru Emoto, στο βιβλίου του «Το μυστικό μήνυμα του νερού», το νερό αλλάζει την κρυσταλλική του δομή ανάλογα με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του. Ακούει, διαβάζει, συναισθάνεται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η θέση και σημασία που του έχει δοθεί σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις. Αν σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κυρίως από νερό καταλαβαίνουμε την δύναμη που έχουν οι μεταμορφώσεις του νερού μέσα μας. Αν σκεφτούμε επίσης ότι στη ζωγραφική πράξη είναι το μέσο, η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη, καταλαβαίνουμε πως μπορεί να συμπλεύσει με τα χρώματα, να συνταιριαστεί μαζί τους και με τις διαθέσεις και τα συναισθήματα του δημιουργού και να γίνει ο αόρατος παράγοντας που βοηθά την ύλη να εκφράσει στο σώμα της, να φανερώσει, να κάνει ορατά πάνω της τα συναισθήματα.

Από την άλλη το νερό έχει και μια εντυπωσιακή ορατή παρουσία στον κόσμο μας. Είναι η απέραντη θάλασσα κι οι λίμνες και τα ποτάμια, αλλά κι οι ρεματιές και τα μικρά ρυάκια. Είναι τα παγωμένα βουνά, οι βροχές και τα χιόνια. Ταξιδεύουμε πάνω του, ενώνει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές ενός ολόκληρου πλανήτη. Γίνεται ομίχλη και δροσιά. Αναβλύζει από τα βάθη των βουνών, τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών, είναι αποθηκεμένο σε κανάτια, σε μπουκάλια, σε δεξαμενές και δοχεία. Λαμπυρίζει στα φύλλα των δέντρων και στα χορτάρια, καθησυχαστικό κι αινιγματικό, πηγή και φορέας της ζωής.

Η καινούργια μου ζωγραφική δουλειά είναι μια σειρά πειραμάτων με κέντρο το νερό. Ένα νοερό εργαστήριο που προσπαθεί να συλλάβει μέσα στο χρώμα τα μυστικά μηνύματα και τις συναισθηματικές αποκρίσεις του νερού.